Auli Sesay
Uraohjaajat ja -valmentajat ry:n tarkoituksena on edistää uraohjaus- ja valmennustyötä tekevien asiantuntijoiden yhteistyötä, keskinäistä verkostoitumista ja ammatillista kehittymistä. Lisäksi yhdistyksen tavoitteena on edistää laajemmin uraohjauksen kehittämistä, tunnettavuutta ja arvostusta.
Yhdistys toteuttaa vuosittain jäsenkyselyn, joka antaa arvokasta tietoa yhdistyksen nykytilasta ja kehitysideoita tulevaisuuden toiminnalle. Vuoden 2024 kysely toteutettiin loppuvuodesta ja siihen vastasi 217 jäsenestä 33.
Miten jäsenistö sitten kokivat yhdistyksen toiminnan ja mitä toivottiin tulevaisuudelta? Vaikka vastausprosentti (15 %) jäi pieneksi, tulokset antavat vinkkejä siitä, mikä toimii ja mitä kaivataan lisää.
Yhdistyksen toiminta saa paljon kiitosta – kehittämistäkin löytyy
Vastaajat olivat pääosin tyytyväisiä yhdistyksen toimintaan ja hallituksen työpanokseen. Vastaajat kokivat, että yhdistys tarjoaa hyvin tilaisuuksia, jotka vahvistavat ja tukevat osaamisen kehittymistä. He näkivät hyvänä, että yhdistys mahdollistaa verkostoitumisen vertaisten kanssa ja hyödyntää jäsenistönsä osaamista tapahtumissaan, kuten aamukahveilla. Vastaajat kokivat myös, että yhdistys innostaa ja osallistaa jäseniään yhdistyksen kehittämiseen, vaikka toisaalta osa koki osallistumisen haasteellisena ajan puutteen vuoksi.
”Olen enemmän kuin tyytyväinen yhdistyksen ja hallituksen toimintaan. Teette suurenmoista työtä, kiitos!”
”Olen erittäin tyytyväinen aktiiviseen toimintaan ja toivon, että aktiivisia toimijoita riittää. Itse olen ollut sivustaseuraajana, koska aika ei tahdo riittää.”
Nykyisestä tarjonnasta erityisesti aamukahvit saivat kiitosta ja nousivat esiin tärkeänä kohtaamispaikkana. Niiden ajankohdan toivottiin kuitenkin huomioivan paremmin muiden järjestäjien tapahtumat.
”Aamukahveista on tullut suosittu konsepti monellakin toimijalla. Toivoisin kuitenkin, ettei ne menisi päällekkäin esim. OPH:n ohjauksen tai UEF:n ohjaustutkimuksen kahvien kanssa.”
Vähemmän tunnettua vastaajien keskuudessa oli yhdistyksen vaikuttamistyö, kuten uraohjauksen näkyvyys, kehittäminen ja arvostus laajemmassa kuvassa. Tällä hetkellä yhdistyksestä on edustaja sekä työ- ja elinkeinoministeriön valtakunnallisessa Elo-foorumissa että opetushallituksen Euroguidance-ryhmässä. Yhdistyksen kannattaakin tulevaisuudessa tehdä näkyväksi vaikuttamistyötään muun muassa tiedottamalla. Myös jäsenhankintaa tullaan jatkossa tehostamaan.
”Toivoisin enemmän näkyvyyttä yhdistykselle ja uraohjaukselle. Tämä on tietysti valtava urakka, jonka ensimmäinen askel voisi olla jäsenmäärän kasvattaminen.”
Lyhyitä uutiskirjeitä ja enemmän viestintää LinkedIniä
Yhdistys viestii toiminnastaan jäsenille uutiskirjeillä ja tiedotteilla. Näiden Lisäksi tapahtumista ja muusta toiminnasta tiedotetaan yhdistyksen suljetussa, jäsenille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä. Ulkoinen viestintä keskittyy verkkosivuille sekä sosiaalisen median kanavista LinkedIniin, X-viestipalveluun ja Instagramiin.
Jäsenten mielestä yhdistys viestii aktiivisesti omista ja muiden järjestämistä uraohjauksen tapahtumista. Viestintä nähtiin läpinäkyvänä, ajankohtaisena ja hyödyllisenä. Suurin osa piti uutiskirjettä ensisijaisena tietolähteenä ja oli sitä mieltä, että se antaa riittävästi ja kattavasti tietoa yhdistyksen toiminnasta. Lyhyemmät ja tiheämmin lähetetyt uutiskirjeet koettiin hyödyllisemmiksi kuin harvakseltaan lähetetyt pitkät kirjeet.
Sosiaalisen median kanavia on jäsenten mielestä tarpeeksi, mutta LinkedIn viestintää toivottiin lisää, jotta yhdistys saavuttaisi laajemman yleisön. Jäsenten mielestä yhdistyksen verkkosivut ovat selkeät ja ne kuvaavat hyvin yhdistyksen toimintaa. Myös blogia pidetään hyvänä mahdollisuutena julkaista jäsenistön uratarinoita ja muita artikkeleita. Vastaajista puolet on kiinnostunut kirjoittamaan oman uratarinansa tai muun artikkelin yhdistyksen blogiin.
”Itse seuraan parhaiten sähköpostiin tulevaa uutiskirjettä, mutta varmasti on tarpeellista, että viestintää on myös muissa kanavissa.”
”Voisiko LinkedInin kautta viestintää lisätä? Itse en pääse Facebookiin, joten olen uutiskirjeen varassa.”
”Mieluummin hieman useammin lyhyitä kirjeitä kuin harvakseltaan pitkiä.”
Tulevaisuuden toiveet toiminnalle – koulutuksia, tutustumismatkoja ja uusia teemoja
Kyselyssä kartoitettiin, millaista toimintaa jäsenet haluaisivat tulevaisuudessa. Vaihtoehtoina tarjottiin aamukahveja, pienimuotoista koulutusta, pienryhmätoimintaa ja lukupiirejä verkossa, seminaareja, live-tapaamisia, tutustumismatkoja kotimaassa ja ulkomailla sekä verkostoitumista kansainvälisten toimijoiden kanssa esimerkiksi Pohjoismaissa tai Virossa. Vastaajat saivat esittää myös muita toiveita.
Vakiintuneita verkossa toteutettuja teemallisia aamukahveja pidettiin tärkeinä: Niistä saa uusia virikkeitä ja tietoa omaan työn kehittämiseen. Vastaajat toivoivat niiden jatkuvan edellisten vuosien tapaan. Osa vastaajista ilmaisi halunsa vetää aamukahvit omalla asiantuntijuusalallaan. Kaksi kolmasosaa vastaajista ei innostunut aamukahvien vetämisestä ollenkaan. Vastaajien mielestä ylivoimaisesti paras viikonpäivä aamukahveille on perjantai. Seuraavaksi eniten ääniä saivat samalla äänimäärällä tiistai, keskiviikko ja torstai.
Erilaiset pienimuotoiset koulutukset ja seminaarit saivat myös vahvan kannatuksen. Näiden sisällöiksi esitettiin tuttuja ja uusia teemoja kuten dialogi, ohjauksen lähestymistavat ja -työvälineet, monikulttuurinen ohjaus, korkeakouluopiskelijoiden uraohjaus, ohjauksen haastavat tilanteet, vihreä uraohjaus, työllisyyspalvelujen uudistus, vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen sekä uusi tutkimus.
Uutena toimintamuotona jäsenille ehdotettiin tutustumismatkoja niin kotimaassa kuin ulkomailla sekä verkostoitumista kansainvälisten toimijoiden kanssa. Kolmasosa vastaajista oli kiinnostunut näistä. Jäseniltä kysyttiin samalla, olisivatko he valmiit maksamaan omavastuuosuuden esim. matkasta tai isommasta koulutuksesta. Suurimmalla osalla oli halukkuutta rahoittaa tällaisista tapahtumista osa itse, mikäli kustannus on kohtuullinen.
”Tutustumismatkat kotimaahan on hyvä idea, mutta itselleni matkat eivät ehkä ole mahdollisia ajankäytön vuoksi. En odota, että yhdistys järjestäisi rahoituksen matkoihin tai toimintaan, olen valmis myös maksamaan omavastuuosuuden. Sen voisi maksaa myös työnantaja.”
”Riippuu hinnastakin ja arvioidusta annista.”
”Toivoisin, että maksu olisi kuittenkin kohtuullinen.”
On selvää, että matkat ja koulutukset kiinnostavat, mutta niiden toteutus vaatii tarkkaa harkintaa ja taloudellista suunnittelua.
Millaiseen kehittämistoimintaan jäsenistö on valmis osallistumaan?
Kun yhteiskunta ja toimintaympäristöt muuttuvat jatkuvasti, yhdistyskin pyrkii muovaamaan toimintaansa niin, että se edelleen vastaa jäsenten muuttuvia tarpeita. Yhdistyksen visiota, eettisiä periaatteita ja toiminnan painopisteitä tarkastellaan säännöllisesti ja jäseniä kannustetaan tähän työhön mukaan. Vastaajien kiinnostus osallistua yhdistyksen kehittämistoimintaan oli kuitenkin vähäistä. Heistä 10 % ilmoitti olevansa valmis yhdistyksen eettisten periaatteiden ja vision päivitystyöhön sekä kansainväliseen yhteistyöhön. Yhdistyksen tunnetuksi tekemiseen halusi osallistua 15 % vastaajista.
Näyttäisi siltä, että jatkossa yhdistyksen kehittämistoimintaan osallistumista tulisi tehdä houkuttelevammaksi ja palkitsevammaksi.
Lopuksi
Jäsenkysely vahvisti, että jäsenet arvostavat yhdistyksen aktiivisuutta ja haluavat kehittää sen toimintaa entistä paremmaksi. Hallitus sai kiitosta ja monet jäsenet toivottivat sille tsemppiä tulevaan!
”Jatkakaa samaa aktiivista toimintaa – teette tosi hyvää työtä. Kiitos!”
Tuleville vuosille saatiin monta hyvää ehdotusta, jotka auttavat hallitusta työssään:
- Lisää koulutuksia ja tutustumismatkoja
- Enemmän näkyvyyttä ja LinkedIn-viestintää
- Joustavuutta tapahtuma-aikatauluihin
Yhteisön ääni on tärkeä – kiitos kaikille vastaajille ja osallistujille! Yhdessä rakennamme entistä vahvempaa Uraohjaajat ja -valmentajat ry:n yhteisöä.
Kirjoittaja:
Auli Sesay, puheenjohtaja
Uraohjaajat ja -valmentajat ry