Yhdistys
Uraohjaajat ja -valmentajat ry on perustettu vuonna 2013 saattamaan uraohjausta ja -valmennusta tekevät yhteen. Yhdistyksen tavoitteena on tukea ja kehittää jäsentensä ammatillista osaamista sekä vaikuttaa osaamisen kehittämiseen myös valtakunnallisesti.
Jokainen yhdistyksen jäsen on sitoutunut noudattamaan toiminnassaan uraohjaajat ja valmentajat ry:n eettisiä ohjeita.
YHDISTYKSEN HALLITUS 2019-2020
Leena Penttinen, puheenjohtaja
Jyväskylän yliopisto, yliopistonlehtori
Saija Emlyn, varapuheenjohtaja
Katri Viitanen, rahastonhoitaja
Tampereen yliopisto, asiantuntija
Päivi Rosenius, sihteeri
Itä-Suomen yliopisto, yliopisto-opettaja
Leena Itkonen, jäsenvastaava
Helsingin yliopisto, asiantuntija
Petra Bedda, tiedottaminen/sisäinen viestintä
Puunto Oy, ura- ja työelämävalmentaja, työnohjaaja
Riikka Michelsson, tiedottaminen/ulkoinen viestintä
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, lehtori
Riittamaija Pulli, tapahtumavastaava
Vantaan kaupunki, valmentaja
Toimintasuunnitelma
1. Uraohjaajat ja -valmentajat ry:n visiotyöskentely
Yhdistys katsoo vuonna 2019 erityisesti tulevaisuuteen uraohjauksen ja -valmennuksen sekä työelämän näkökulmista. Minkälaista tulevaisuutta me uraohjauksen ja -valmennuksen ammattilaiset haluamme rakentaa? Mikä on merkityksellistä ja mitä me haluamme säilyttää? Miten työelämässä toimiminen ja siinä menestymisen edellytykset sekä uraohjaus ja -valmennus ammattina muuttuvat? Minkälaisia uusia toimintamuotoja haluamme uraohjauksen ja -valmennuksen kentälle? Millaiset eettiset kysymykset ovat keskeisiä uraohjauksen kentällä ja miten pyrimme niitä ratkaisemaan ja vastaamaan niihin? Visiotyöskentelyyn voidaan ottaa mukaan erilaisia näkökulmia, kuten esimerkiksi jäsenten osaamisen kehittämisen visio.
Tavoitteena on luoda yhdistykselle visio, jonka jäsenet tunnistavat yhteiseksi, tavoiteltavaksi ja haluttavaksi tavoitteeksi.
Visiotyöskentely on mukana vuoden eri toiminnoissa ja sitä rakennetaan läheisessä yhteistyössä jäsenten kanssa siten, että saadaan kuuluviin eri sektorin jäsenten ääni kuuluviin eri puolilta Suomea. Jäseniä osallistetaan visiotyöskentelyyn eri menetelmillä.
2. Valtakunnallinen jäsentapahtuma
Yhdistys järjestää valtakunnallisen jäsentapahtuman. Tapahtuman sisältö on innovatiivinen ja osallistava ja tilaisuuteen pyritään luomaan etäosallistumismahdollisuus. Tapahtuman teemat mukailevat toimintasuunnitelman teemoja.
3. Vertaistoiminnan vahvistaminen
Yhdistys jatkaa rohkaisemista vertaistoimintaan alueellisesti tai teemallisesti sekä tukee jäsenten keskinäisen verkostoitumisen lisäämistä etenkin sosiaalisen median alustoilla. Tavoitteena on saada kokemuksia vertaisryhmätoiminnasta ja kehittää sitä edelleen. Vertaistoiminnan tavoite on antaa tukea arjen ohjaustyöhön ja yksilöllisen uraohjausosaamisen kehittämiselle sekä paikka ammatilliselle keskustelulle.
Vertaistoiminnan pohjalta syntyy parhaimmillaan matalalla järjestämiskynnyksellä myös valtakunnallisia, koko jäsenistön tavoittavia teemallisia webinaareja, kirjoituksia ja verkkovälitteisiä tilaisuuksia tai muuta toimintaa.
4. Sidosryhmäyhteistyön vahvistaminen
Yhdistyksellä on tällä hetkellä (syksy 2018) edustus valtakunnallisessa ELO-ryhmässä sekä kolmessa uraohjauksen hankkeen ohjausryhmässä. Vahvistetaan yhdistykselle tärkeiden asioiden (ohjauksen osaaminen ja laatu, ohjaajien ammatillinen kehittyminen ja verkostoituminen) pysymistä keskusteluissa ja tuodaan esille uraohjauksen eri sektoreiden kokemuksia ja näkemyksiä.