Kuukauden jäsen – Virpi Jalonen

Nimi: Virpi JalonenHenkilökuva Virpi Jalosesta
Paikkakunta: Alicante / Helsinki
Työtehtävä ja -paikka: Career Coach, The Career Atelier & Head of Career Development, The Shortcut
 Virpi Jalonen | LinkedIn

 

Minun uratarinani

“Pienenä minusta piti tulla eläinlääkäri.
Yläasteen ammatinvalintatestin mukaan minusta piti tulla poliisi.
Lukiossa halusin olla kosmetologi tai opettaja. Ei ainakaan yrittäjä.

Oikeasti minusta tuli kehittäjä ja ihmisten auttaja. Koulunkäyntiavustaja. HR assari & Manager. Kansainvälisen rekrytiimin vetäjä. Startup-acceleraattorin toimari. Uravalmentaja. Ja yrittäjä Espanjassa.”

Punainen lanka

Ihailin nuorena määrätietoisia ystäviäni, joilla oli selkeä suunta ja päämäärä. Minulla ei silloin ollut oikein selvää kuvaa – uteliaana heittäytyjänä olen halunnut kokeilla kaikenlaisia juttuja, ottanut välillä vähän hullujakin riskejä päästäkseni lähemmäs unelmiani ja testannut ja oppinut kantapään kautta. Helpommallakin olisi päässyt mutta ainakin on tullut koettua ja elettyä!

Kun jälkikäteen pohdin, mikä noissa lapsuuden haaveammateissa aikoinaan kiehtoi tai miksi yläasteen ammatinvalintatestit ehdottivat ihmeellisiä urasuuntia, niin jokin punainen lanka ja kytkös nykyiseen siellä kuitenkin näkyy olleen.

Yhteistä kaikille ammateille on ollut mm. vahva auttamisen halu, erilaisten ihmisten kanssa työskentely ja reilu kohtelu, joskus hankalienkin tilanteiden ratkaiseminen. Siihen vielä ripaus kansainvälisyyttä, teknologiaa, luovuutta, kehittämistä ja vapautta sekä hyvinvointia niin oman unelmatyöni ainekset ovat kasassa!

Nämä arvot, vahvuudet ja mielenkiinnon kohteet ovat muovanneet omaa uratarinaani viimeiset +15 vuotta ensin HR- ja sittemmin yrittäjä- ja valmennuspuolella.

HR- ja rekrytaustasta vahva pohja uravalmennukselle

Valmistuin Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta henkilöstöjohtamisen tradenomiksi v. 2005 suorittaen osan opinnoistani Saksassa. Jätin aikoinaan vakituisen tiimiassarin työni päästäkseni äitiyslomasijaiseksi HR-assistentiksi ja siitä varsinainen HR-urani sitten alkoi. Yksi työ johti toiseen ja olen kiitollinen, että sain oppia ja tehdä hommia niin inspiroivien, kannustavien ja vastuuta antavien esihenkilöiden ja osaavien kollegoiden kanssa erinäisissä unelmaduuneissani HR-specialistista HR Managerin rooliin.

Näiden +10 vuoden aikana olin päivittäisten henkilöstöasioiden lisäksi mm. mukana isoissa kansainvälisissä ja strategisissa HR- ja muutosprojekteissa, komennuksella Intiassa, rekrytoin, uudelleen työllistin ja headhunttasin yli 400 hlöä sekä isoihin pörssiyhtiöihin, koviin kasvuyrityksiin että pieniin startuppeihin, Suomessa, Ruotsissa, Kiinassa ja Espanjassa. Opiskelin psykologiaa sekä tein henkilöarviointeja rekryjen lomassa.

Vuodet teknologia- ja pelialalla sekä tuhansien työhakemusten käsittely toivat vankan pohjan liiketoiminnasta, kansainvälisestä rekrytoinnista sekä tietoa eri työmarkkinoista. Kaipasin kuitenkin enemmän kehityspuolelle ja aloin kiinnostua yhä enemmän siitä, miten voisin auttaa myös niitä ei-valituksi tulleita työnhakijoita löytämään oman paikkansa.

Life happens

Toisen äitiyslomani alussa v. 2016 elämä laittoi kuviot uusiksi ja miehelleni avautui YT:iden jälkeen uusi houkutteleva työtarjous hänen kotimaastaan Espanjasta. Kuukauden varoitusajalla jätimme vastarakentamamme talon vuokralle ja muutimme 2 pienen lapsen ja 4 matkalaukun kanssa Sant Cugat del Vallèsin pikkukaupunkiin Barcelonan lähelle. Keikauksen piti kestää 6kk mutta siitä on nyt aikaa yli 6 vuotta.

Äitiysvapaan aikana pidin työmarkkinoita silmällä, verkostoiduin ja toimin aktiivisesti vapaaehtoishommissa paikallisten expat-ryhmien kanssa ja niiden kautta tutustuin mm. Barcelonan tunnettuihin naisyrittäjiin. Myöhemmin nämä kontaktit johtivat työtarjouksiin ja asiaa pitkään pohdittuani ja tasaisen tulonlähteen ansiosta uskaltauduin 2018 sivutoimiseksi yrittäjäksi ja perustin uravalmennusyritykseni The Career Atelierin.

Sain kaupungin yrittäjyyspalveluilta jelppiä byrokratiarumbaan ja tein freelancerina osa-aikaisesti töitä kehittäen paikallisen startupin talent matching järjestelmää sekä tehden uravalmennuksia ja CV, LinkedIn & portfolio katselmointeja. Autoin myös suomalaisia yrityksiä starttaamaan toimintaansa Espanjassa ja kouluttauduin DiSC- valmentajaksi.

Haasteiden kautta kohti tavoitteita

Perhesyistä suuntasimme 2018 kohti Alicantea ja oli aika päästää irti Suomessa odottaneesta vanhasta työstäni. Juuri näihin aikoihin Distrito Digitalin teknologia- ja startup hub oli aloittamassa kasvuaan. Halusin uravalmennusten ohella päästä osaksi tätä mielenkiintoista kasvutarinaa ja koin että osaamisestani voisi olla paljon hyötyä eri osapuolille. Onnistuin pääsemään ensin muutamaksi kuukaudeksi Espanjan valtiolle auttamaan startuppeja tulemaan Espanjaan ja siitä myynti- ja kehityshommiin yhdelle kyseisistä yrityksistä.

Sittemmin, koronapandemian laitettua koko maailman uusiksi, minua pyydettiin jopa kyseisen yrityksen toimitusjohtajaksi joka jälkikäteen katsottuna on ollut yksi urani ehdottomasti vaikeimmista mutta myös opettavaisimmista rooleista.

En todellakaan olisi ikinä uskonut, että päätyisin vetämään liiketoimintaa ja tekemään B2B myyntiä, mutta kova halu päästä tekemään valmennuksia vei eteenpäin.

Nyt, erinäisten sivuaskelten ja myös todella haastavien aikojen jälkeen, olen päässyt sinne mihin halusin: uravalmentajaksi, joka voi tehdä töitä joustavasti Suomen ja Espanjan välillä. Online-kurssien ja omien valmennusteni lisäksi teen pääosin töitä The Shortcutilla auttaen erityisesti pitkäaikaistyöttömiä ja korkeakoulutettuja kansainvälisiä osaajia löytämään töitä Suomesta tai aloittamaan oman yrityksen. Viime vuoden lopulla aloitin The Shortcutilla myös upean coach tiimimme vetäjänä. Seuraavaksi omissa henkilökohtaisissa urasuunnitelmissa on oppia yhä paremmaksi coachiksi ja kouluttautua lisää alalla.

Olen kiitollinen että voin käyttää kaikkea kokemaani hyödyksi ja auttaa hyvin erilaisia ja monikulttuurisia asiakkaita löytämään juuri heille sopivan työn ja luomaan uusia uramahdollisuuksia.

Kuten usein yhdessä valmennettavien kanssa on tullut todetuksi, uraa ei aina luoda järjellä vaan välillä elämä vaan vie. Uusien tilaisuuksien edessä kannattaa pitää hatusta kiinni ja hypätä rohkeasti mukaan! Ja jollei tilaisuuksia näy, niin ehkäpä niitä voikin luoda itse.

Inspiroivaa alkanutta vuotta kaikille. Tuokoon tämä vuosi mukanaan upeita onnistumisia, opettavaisia oivalluksia ja yllättäviäkin uramahdollisuuksia!

Virpi Jalonen