Kuukauden jäsen – Bouchra Amchou-Burton

Nimi: Bouchra Amchou-Burton

Paikkakunta: Helsinki

Työtehtävä ja -paikka: Moniääninen Helsinki – Projektikoordinaattori, Helsingin Kaupunki

Monen mutkan kautta ohjaustyöhön

Pienenä haluaisin olla lääkäri, mutta en päässyt sisään lääketieteelliseen. Sen sijaan päädyin opiskelemaan ekonomiksi. Lähdin Marokosta Ranskaan opiskelemaan liiketaloutta ja johtamista. Pari vuotta sen jälkeen minulle tuli mahdollisuus tulla Suomeen vaihto-opiskelijaksi. Otin mahdollisuuden vastaan, ja saavuin Mikkeliin, jossa tein kandidaatin tutkintoni loppuun. Ihastuin Suomeen ja päädyin Vaasan opiskelemaan kauppatieteiden maisteriksi. Pari vuotta sen jälkeen valmistuin ja lähdin Helsinkiin töihin. Olin töissä yksityisissä firmoissa markkinointi- ja myyntitehtävissä.

Pitkän sairausjakson jälkeen pääsin Espoon kaupungille työkokeiluun, jossa avustin tapahtumien järjestämisessä ja suunnittelin englanninkielisen vertaistukiryhmän vieraskielisille työnhakijoille. Viihdyin suunnitelmaprosessin parissa, ja tiesin, että haluan työskennellä vieraskielisiä työhakijoita tukevissa töissä. Tammikuussa 2021 olin onnekas ja sain ohjaajan työpaikan Helsingin Osaamiskeskuksessa, jossa tuin maanhanmuuttajataustaisia aikuisia löytämään seuraavaan askeleen työurallaan. Tällä hetkellä toimin projektikoordinaattorina kotoutumishankkeessa Helsingin kaupungilla.

Suomenkielinen työpaikka suurin onnistuminen

Merkittävä onnistuminen oli päästä työskentelemään suomen kielellä. Ennen ohjaajan rooliani olin käyttänyt koko urani ajan englantia tai jotain muuta kieltä. Suomen kielen käytön aloittaminen on ollut iso haaste ja samalla iso hyppy. Olen myöskin onnekas, että minulle on annettu mahdollisuus käyttää suomea työssäni.

Minulla on paljon mieleenpainuvia muistoja työelämästä. Yksi hyvä muisto on se, kun sain tietää, että pääsin tekemään ohjaajan työtä osaamiskeskukseen. Sain työpaikan jouluaattona 2020. Se tuntui parhaalta joululahjalta ikinä!

Verkostot ja luottamus avainkysymyksiä

Verkostojen luominen ja ylläpitäminen on ollut erityisen tärkeää. Olen löytänyt suurimman osan työpaikoistani verkostoni kautta. Sanoisin, että verkoston luominen on olennainen osa työelämää. Olen oppinut, kuinka tärkeää on tuntea ihmisiä ja kun ihmiset muistavat sinut.

Valmentajan tärkein taito on kyky kuunnella ja luoda luottamuksen tila asiakkaan kanssa. Asiakkailla voi olla tosi erilaisia elämäntilanteita. Sen takia on todella tärkeää, että he kokevat, että valmentajaan voi luottaa. Toinen tärkeä taito on luoda tila, jossa asiakas pystyy löytämään itse voimavaroja omaan tilanteeseensa.

Työn parhaat ja tärkeimmät puolet

Työssäni parasta on, kun asiakkaani löytävät seuraavan askelensa: työharjoittelun tai työpaikan. Tuntuu välillä siltä, että minä olen löytänyt itselleni työpaikan. Asiakkaiden tukeminen tukee myös minun omaa hyvinvointiani. Se, että pystyy auttamaan ihmisiä, on auttanut minua jälkikäteen.

Tärkeintä työssäni on mahdollisuus vaikuttaa jonkun elämään. Työvalmentajan rooli on olennainen, kun pystyy valaisemaan eri mahdollisuuksia, joita henkilöllä voi olla. Minun mielestäni on tärkeää, kun minun asiakas ymmärtää omaa osaamistaan ja miten sitä voi käyttää. Näin asiakkaat voivat ymmärtää miksi ja miten kirjoitetaan työhakemukseen ja se voi olla avain heidän tulevaisuuteensa.