Kohti työelämätaitoja 2030

Katariina Kainu

Vuonna 2030, vain viiden vuoden päästä, on tarjolla työpaikkoja, joista 85 prosenttia ei ole vielä edes olemassa. Näin ennakoi Dell Technologiesin ja Institute of Futuren tekemä tutkimus. (Institute of Future 2017). World Economic Forum julkaisee säännöllisesti raportteja työn tulevaisuuteen liittyen. Tuorein WEFin Future of Jobs Report julkaistiin tammikuussa 2025. Raporttiin on koottu erilaisia työn tulevaisuuteen liittyviä näkemyksiä ja ennakointeja, joista tässä kirjoituksessa keskityn tulevaisuuden taitoihin.

Uraohjauksen ja uraohjaajan näkökulmasta tämä tilanne sekä avaa valtavasti uusia mahdollisuuksia että haastaa meidän jokaisen osaamista ohjauksessa. Miten ohjata asiakasta kohti omaa uraa näin epävarmassa maailmassa, jossa mikään muu ei ole yhtä varmaa kuin jatkuva muutos?

Kaikki on muutoksessa

On vaikeaa ennakoida mitä työmarkkinoilla ehdottomasti pitäisi osata tai millaisia työtehtäviä vuoden tai viiden vuoden päästä on tarjolla. Meidän kaikkien, mutta erityisesti uraohjausta tekevien, tulee oppia olemaan ja operoimaan omalla epämukavuusalueella: sietää sekä omaa että ohjattavien epävarmuuden tunnetta ja olemaan aina valmiina oppimaan uutta.

Toimin itse korkeakoulussa tietojenkäsittelyn opiskelijoiden opinto-ohjaajana ja urakeskusteluja käydään käytännössä päivittäin. Korkeakouluissakaan ei enää voida suunnitella tutkintojen rakenteita tai sisältöjä vuosiksi eteenpäin vaan käytännössä lähes kaikkea tulisi olla valmis muuttamaan, jos yhteiskunnasta ja työelämästä tulevat signaalit niin antavat ymmärtää. Työelämän näkemykset ovatkin tärkeitä uusia opintokokonaisuuksia luotaessa.

Tulevaisuuden työelämätaitojen ennakointia

Future of Jobs -raporteissa taitoja tarkastellaan kyseisen vuoden näkökulmasta ja toisaalta minkä taitojen ennakoidaan olevan nousussa seuraavien viiden vuoden aikana. Nämä nousussa olevat taidot ovat sellaisia, joihin niin työnantajien kuin työntekijöidenkin olisi hyvä reagoida jo ennakkoon ennen kuin niistä tulee kriittisiä. (World Economic Forum 2025a).

Raportissa on käytetty World Economic Forumin globaalia taitojen luokittelua (taksonomiaa). (World Economic Forum 2025b). Taksonomian perusjako on kaksiosainen: Taidot, tieto ja kyvyt sekä toisena luokkana Asenteet. Tämän jälkeen taidot on jaettu edelleen kahdeksaan kategoriaan näiden kahden alle:
1. Kognitiiviset taidot
2. Sitouttamisen taidot
3. Johtamistaidot
4. Fyysiset kyvyt
5. Teknologiset taidot
6. Minäpystyvyys
7. Etiikka
8. Muiden kanssa työskentely

Viisi ensimmäistä kuuluvat Taidot, tieto ja kyvyt -kategoriaan ja kolme jälkimmäistä Asenteiden alle.

Future of Jobs Report 2025:n mukaan viisi tärkeintä ydintaitoa (core skills) tänä vuonna ovat:
1. Analyyttinen ajattelu
2. Resilienssi, joustavuus ja ketteryys
3. Johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen
4. Luova ajattelu
5. Motivaatio ja itsetietoisuus (self-awareness)

Näiden perässä tulevat teknologinen lukutaito, empatia ja aktiivinen kuuntelu, uteliaisuus ja elinikäinen oppiminen. (World Economic Forum 2025a).

Vuoteen 2023 verrattuna on ydintaidoissa tapahtunut pieniä muutoksia. Luova ajattelu on pudonnut hieman alemmas (aiemmin 2. sijalla), samoin uteliaisuus ja elinikäinen oppiminen (aiemmin 5. sijalla, nyt 8. sijalla). Sen sijaan johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen ovat nousseet Top 5:n joukkoon. Analyyttinen ajattelu on kuitenkin edelleen kärjessä ja pientä nousua aiempaan on tehnyt resilienssi, joustavuus ja ketteryys (aiemmin sijalla 3). (World Economic Forum 2023).

Ydintaidoissa korostuu siis tänä päivänä edelleen niin kognitiiviset taidot kuin minäpystyvyyskin, mutta muiden kanssa työskentely on noussut mukaan (johtajuus ja sosiaalinen vaikuttaminen -taito). Heckmanin ja Kautzin (2012) mukaan kognitiivisten taitojen merkitys korostuu mitä vaikeammista tehtävistä on kyse. Näistä niin kutsutuista pehmeistä taidoista on tullut viime vuosien aikana todellisia ydintaitoja, joita jokaisella tulisi olla.

Nousussa olevat taidot

Edellisessä, vuoden 2023, raportissa ennakoitiin nousussa olevia taitoja (emerging skills) vuosille 2023-2027 ja tuolloin nousussa oleviksi taidoiksi ennakoitiin pitkälti samoja taitoja kuin oli ennakoitu vuodelle 2023 eli luova ajattelu, analyyttinen ajattelu, teknologinen lukutaito, uteliaisuus ja elinikäinen oppiminen sekä resilienssi, joustavuus ja ketteryys. (World Economic Forum 2023).

Uusimman, vuoden 2025, raportin mukaan vahvimmin nousussa olevat taidot seuraavien viiden vuoden aikana (2025-2030) liittyvät teköälyyn, big dataan, tietoverkkoihin ja tietoturvaan sekä teknologiseen lukutaitoon. Muutos edelliseen raporttiin näkyy erityisesti näiden teknologisten taitojen nousussa. Lisäksi nousussa on ympäristönsuojeluun ja ympäristöstä huolehtimiseen liittyvät taidot (environmental stewardship). Nämä ympäristöön liittyvät taidot korostuvat erityisesti aloilla, joissa hyödynnetään paljon luonnonvaroja esimerkiksi öljy-, kaasu- ja kemianteollisuudessa mutta myös uusien materiaalien (advanced material) teollisuudessa. (World Economic Forum 2025a).

WEF:n ennakoinnin perusteella näiden pehmeiden taitojen merkitys nousee edelleen, jos katsotaan vuodelle 2030 ennakoituja ydintaitoja. Ydintaidoissa on edelleen nostettuna esiin analyyttinen ja luova ajattelu, resilienssi, joustavuus ja ketteryys. Ydintaidoissa vuonna 2030 on mukana myös teknisempiä taitoja kuten teköälyn ja big datan käyttötaitoja sekä teknologista lukutaitoa. (World Economic Forum 2025a).

Uraohjaaja aallonharjalla

Mitä tämä kaikki tarkoittaa uraohjauksen näkökulmasta? Yhteiskuntaa tämä työelämän nopea ja jatkuva muutos haastaa monin tavoin. Korkeakoulumaailmassa on tärkeää huolehtia, että näitä tulevaisuuden työelämätaitoja on sujuvasti mukana myös opinnoissa. Olennainen sanoma näissä raporteissa on olla jatkuvasti valmis oppimaan uutta. Ja jotta voisi hieman ennakoida, mitä seuraavaksi pitäisi opetella ja oppia, voi hyödyntää esimerkiksi tällaisia työn tulevaisuutta ennakoivia raportteja.

Uraohjaajan on tärkeää tunnistaa tämä nopea muutos ja pysyä kehityksessä ns. aallonharjalla. Tärkeää on myös ohjata omia asiakkaitaan tunnistamaan ja sanoittamaan omaa osaamistaan ehkä uudellakin tavalla. Kuinka esimerkiksi osaisi tuoda esille omat analyyttisen ajattelun taitonsa tai resilienssinsä, joustavuutensa ja ketteryytensä niin, että työnantajakin sen huomaisi? Ja toisaalta miten ylläpitää hyvinvoinnin tasapainoa muutosten ja uusien teknologioiden äärellä? Kaikkea ei voi eikä tarvitsekaan osata, mutta on tärkeää olla tietoinen muutoksesta ja edetä vaikka vain pieninkin askelin.

Ja kuten jo Kongfutse totesi: “It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.”

Lähteet:

Institute for the Future 2017. The next era of human|machine PARTNERSHIPS. Luettavissa: https://www.dell.com/content/dam/delltechnologies/assets/perspectives/2030/pdf/SR1940_IFTFforDellTechnologies_Human-Machine_070517_readerhigh-res.pdf. Luettu 21.11.2024

Heckman, J. & Kautz, T. 2012. Hard Evidence on Soft Skills. Labour Economics 19, 451-464.

World Economic Forum 2023. The Future of Jobs Report 2023. Luettavissa: https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/. Luettu: 6.2.2025.

World Economic Forum 2025a. The Future of Jobs Report 2025. Luettavissa: https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2025/ . Luettu: 6.2.2025.

World Economic Forum 2025b. Global Skills Taxonomy Adoption Toolkit: Defining a Common Skills Language for a Future-Ready Workforce A data-driven approach. Luettavissa: https://reports.weforum.org/docs/WEF_Global_Skills_Taxonomy_Adoption_Toolkit_2025.pdf Luettu: 6.2.2025.

Kirjoittaja:

Henkilökuva Katariina KainuKatariina Kainu toimii Tradenomi (AMK), tietojenkäsittelyn opinto-ohjaajana Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.