Auli Sesay
Yhdistyksen syksyn huipputapahtuma järjestettiin lauantaina 28.9.2024, kun pieni joukko yhdistyksemme jäseniä kokoontui Hämeenlinnan Verkatehtaalle vuosikokoukseen ja ”Se on päivityksen paikka – Uraohjaajat ja -valmentajat ry:n eettiset periaatteet” -syysseminaariin. Päivä oli merkityksellinen, sillä yli 10 vuotta voimassa olevat säännöt uudistettiin ja eettisten periaatteiden päivitystyö käynnistettiin.
Uusia jäseniä hallitukseen – uusia toimintatapoja sääntöihin
Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntöjen mukaisia asioita tuttuun tapaan. Hyväksyttiin toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2023 sekä toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2025. Myös hallituksen kokoonpano hieman vaihtui. Tutustu hallituksen jäseniin.
Yhdistys perustettiin vuonna 2013 luotiin myös säännöt, joihin kirjattiin, että yhdistys keskittyy korkeasti koulutettuja ja korkeakouluissa opiskelevia ohjaavien ja valmentavien yhteistyön edistämiseen. Yhdistyksen perustamisesta ja 10 vuotisesta toiminnasta voit lukea ”10 vuotta uraohjauksen asialla” -julkaisusta.
Tällä hetkellä yhdistyksen jäsenmäärä on yli 200 henkilöä, jotka työskentelevät moninaisissa toimintaympäristöissä kuten oppilaitoksista, TE-hallinnosta, ammattiliitoista, yksityiseltä sektorilta ja julkisista ohjauspalveluista toteuttaen uraohjausta ja -valmennusta, uraohjaukseen liittyvää suunnittelu-, johtamis- tai asiantuntijatyötä tai alan tutkimusta.
Niinpä uusiin sääntöihin on kirjattu, että Uraohjaajat ja -valmentajat ry on eri toimintaympäristöissä toimivien uraohjaajien ja -valmentajien yhdistys ja sen tarkoituksena on edistää uraohjaus- ja valmennustyötä tekevien asiantuntijoidenyhteistyötä, keskinäistä verkostoitumista ja ammatillista kehittymistä. Lisäksi yhdistys edistää laajemmin uraohjauksen kehittämistä, tunnettavuutta ja arvostusta.
Toinen isompi muutos sääntöissä on nyt yhdistyksen kokousten järjestäminen. Aiemmin yhdistys toteutti yhden vuosikokouksen syksyllä, jossa käsiteltiin edellisen vuoden toiminta ja tulevan vuoden suunnitelmat. Yhden kokouksen järjestäminen jo näinkin isossa yhdistyksessä on raskas ja työläs prosessi. Aiemman vuoden toiminnan käsittely tapahtuu isolla viiveellä ja kokous vie paljon aikaa.
Niinpä uusiin sääntöihin muutettiin varsinaisten kokousten määräksi kaksi. Kevätkokouksessa käsitellään aiemmat vuoden toiminta ja syyskokouksessa seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, budjetti ja puheenjohtajan sekä hallituksen jäsenten valinta. Näin kokoukset muuttuvat tarkoituksenmukaisiksi ja osuviksi eivätkä ne uuvuta osallistujia.
Lisäksi muutosta sääntöihin tuli hallituksen kokoonpanoon (4–8 jäsentä, aiemmin 6–8 jäsentä) ja toimikauteen (kaksi kalenterivuotta kerrallaan). Uudet säännöt mahdollistavat samojen henkilöiden valinnan seuraavalle kaudelle, kun toimikausia ei rajoiteta. Uudet säännöt astuivat voimaan 1.11.2024. Aika näyttää lisäävätkö muutokset yhdistyksen toimivuutta ja tukevatko ne yhdistyksen kehittymistä.
Yhdistyksen eettiset periaatteet luupin alla
Yhdistyksen perustamisen alkumetreillä käynnistettiin yhdistyksen eettisten periaatteiden linjauksen valmistelu. Se koettiin tärkeäksi, koska haluttiin käynnistää keskustelua yhdessä uraohjauksen ja -valmennuksen parissa työskentelevien kanssa uraohjauksen tarkoituksesta, merkityksestä, arvoista ja eettisistä rajapinnoista yli sektori- ja koulutustaustarajojen. Tuolloin järjestettiin iso seminaari näille pohdinnoille vuonna 2014, jonka aineistosta hallitus kokosi ensimmäisen version uraohjauksen eettisistä periaatteista. Tätä ensimmäistä versiota pääsi jäsenistö kommentoimaan ja muokkaamaan, jonka jälkeen nykyiset eettiset periaatteet saivat nykyisen muotonsa.
Vuonna 2023 yhdistyksen 10-vuotisjuhlaseminaarissa tutkailtiin yhdistyksen tulevaisuuta ja silloin jäsenistöltä tuli toive, että eettisiä periaatteita voisi tarkastella tämänhetkisen muuttuvan maailman näkökulmasta.
Onko nykyiset periaatteet ajantasaiset? Puuttuuko sieltä jotain merkityksellistä? Onko jotain, mistä aika on ajanut ohi? Näitä pohdittiin vuosikokouksen jälkeisessä seminaarissa ”Se on päivityksen paikka – Uraohjaajat ja -valmentajat ry:n eettiset periaatteet”.
Paikalla olijoita viriteltiin paneelikeskustelulla, jossa Minna Ylikännö (TEM), Milja Manninen (XAMK), Heini Hult-Miekkavaara (Helsingin yliopisto) ja Riikka Michelsson (Jamk) pohtivat ohjauksen etiikkaa elinikäisen ohjauksen, kestävä kehityksen, digitalisaation, dialogin ja moniaäänisyyden näkökulmasta. Paneelin vetäjänä toimi yhdistyksen hallituksessa toimiva Mervi Kastari.
Mitä uraohjauksen näkökulmasta suomalainen työelämä tarvitsee?
Mitä ohjauksen eettisyydessä meidän tulisi huomioida?
Miten eettisyys, vastuullisuus, kestävä työelämä ja elinikäinen ohjaus tulisi näkyä ohjaus- ja valmennustyössä?
Paneelin inspiroimina lähdettiin tarkastelemaan nykyisiä eettisiä periaatteita pienryhmissä. Todettiin, että nykyiset periaatteet toimivat edelleen melko hyvin. Jatkotyötä ajatellen uudelleen työstettäväksi jää muun muassa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen, saavutettavuus (digikuilun pienentäminen), eettisten arvojen parempi sanoitus, kestävän kehityksen mukainen ohjaus, ylisukupolvinen ohjaus, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävien valintojen tukeminen, uraohjaajien moninaiset roolit ja niiden näkyväksi tekeminen.
Kaiken kaikkiaan ryhmät tuottivat arvokasta aineistoa, jota lähdetään työstämään koko jäsenistön voimin vuoden 2025 aikana.
Kuvakooste päivän tapahtumista
Kirjoittaja:
Auli Sesay, puheenjohtaja
Uraohjaajat ja -valmentajat ry