Kuukauden jäsen – Tanja Sipilä

Nimi: Tanja Sipilä

Paikkakunta: Heinola

Työtehtävä ja -paikka: opinto-ohjaaja, Ohjauspiste Suunta, Koulutuskeskus Salpaus

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Olen pohjakoulutukseltani yhteisöpedagogi. Valmistuttuani olen tehnyt yhtäjaksoisesti kasvatus-, ohjaus- ja sosiaalialan töitä viimeisen viidentoista vuoden ajan. Minulle on käynyt hyvin kaikkien työuralleni osuneiden yhteiskunnan murrostenkin vaiheissa, koska töitä on aina riittänyt. Ensimmäisiin työpaikkoihini ajauduin pyydettäessä, seuraavat valinnat tein oman elämäntilanteen mukaan.

Kun työkentälleni lastensuojeluun kohdistui säästöt, siirryin kunnalliseen nuorisotyöhön, ensin erityisnuorisotyöhön ja sitten nuorten työpajalle. Siellä tuli ensimmäisen kerran ajatus, että mitähän sitten urallani tekisin? Siihen aikaan en kuvitellutkaan enää koskaan opiskelevani mitään. Taas sattuman kautta ajauduin seuraavaan vaiheeseen, ohjaustyöhön peruskoulun joustavaan perusopetukseen. Siitä alkoi toimintahorisontin laajentaminen, vähän lisää suunniteltuja sattumia ja aktiivinen urasuunnittelu. Minä, joka olin sanonut, etten koskaan enää opiskele, opiskelin työn ohessa erilaisia täydennys- ja lisäkoulutuksia päästäkseni kohti uratavoitetta.

Ensimmäinen välitavoitteeni oli ammatillisen opettajan pätevyys. Matkan varrella tavoite kirkastui. En haluakaan opettaa, vaan ohjata. Haluan opinto-ohjaajaksi. Viimeisen kolmen vuoden aikana olen aktiivisesti koulutus- ja työpaikkavalinnoilla tähdännyt nykyiseen koulutukseen ja työhön. Nyt työskentelen opinto-ohjaajana ammatillisessa oppilaitoksessa hakeutumisvaiheen ohjauspalveluissa ja opiskelen samalla opinto-ohjaajaksi.

Kerro pääkohtia työuraltasi.

Vahvasti uraani on vaikuttanut Uraohjauksen erikoistumiskoulutus, johon hakeuduin päästäkseni etenemään kohti opinto-ohjaajan koulutusta. Uraerkon piti olla vain välivaihe, mutta se avasikin oven uraohjauksen maailmaan.

Koulutuksen aikana vaihdoin työpaikkaa kahdesti lähemmäs tavoitteitani, ensin osatyökykyisten uraohjaukseen, sitten työllisyyden kuntakokeilun koulutusohjaukseen. Saavutin alkuperäisen tavoitteeni päästessäni sisään opinto-ohjauksen opintoihin. Viimeisin suunniteltu sattuma osui kohdalleni nyt tänä syksynä, kun siirryin saman työnantajan alla hanketyöstä nykyiseen työni. Uraerkosta jäi myös upea verkosto ympärilleni!

Mikä on mieleenpainuvin muistosi työelämästä?

Mieleenpainuvinta on saada kuulumisia ja terveisiä ihmisiltä, joiden elämän taitekohdissa olen ollut mukana ohjaajana. Nähdä vaikkapa entisiä asiakasnuoria, nykyisiä aikuisia, työnsä asiantuntijoina ja elämässään toimijoina. Kuulla tekemäni työn merkityksestä unelmatyöhön työllistyneeltä pitkäaikaistyöttömältä tai koulutuspolkunsa uuden askeleen kirkastaneelta alan vaihtajalta.

Mitkä ovat uraohjaajan/-valmentajan tärkeimmät taidot?

Tyypillisten ohjaus- ja kohtaamistaitojen lisäksi ajattelen, että on ratkaisevan tärkeää ymmärtää asiakkaan maailmaa ja sen merkityksiä. Kohdata asiakas hänen maailmastaan käsin ja puhua samaa kieltä.

Vinkkisi alalle (uraohjaus/-valmennus) haluavalle.

Ole utelias, etsi tietoa laajasti. Verkostoidu, tutustu kenttään, palveluihin ja niiden tekijöihin. “Sattuma suosii valmistautunutta mieltä.” – Louis Pasteur. Suunnitellun sattuman teoriaan ihastuneena pidän tästä Pasteurinkin aivan toisen kontekstin ajatuksesta!

Mikä on itsellesi tärkeintä työssä?

Haluan olla aito kohtaaja niin, että sisällytän asiantuntijuuden ja inhimillisyyden samassa paketissa. Haluan jatkossakin tehdä työtä, jonka tekeminen on minulle mielekästä. Haluan aina pitää mielessä, että työ on vain työtä ja tärkeimmät elämänkentät ovat työn ulkopuolella.

Mitä tavoitteita sinulla on työurallesi?

Useamman vuoden olin sitä mieltä, että eläkevirkani on opona. On kuitenkin myönnettävä, että saavutettuani tavoitteet, mieli on alkanut taas ihan hiukan valmistautua ajatukseen seuraavasta askeleesta. Vielä en tiedä mikä se tulee olemaan. Aika näyttää!

Toimittanut: Tiina Äijänaho