Kuukauden jäsen – Annukka Haapa-aho: Urapolku loi yrittäjäksi

Henkilökuva Annukka Haapa-ahoNimi: Annukka Haapa-aho, Annukka Haapa-aho | LinkedIn
Paikkakunta: Alajärvi
Työtehtävä ja -paikka: Opinto-ohjaaja ja uravalmentaja yrityksessä Anilo Oy

Olen tehnyt ohjaus- ja valmennustyötä yli 15 vuoden ajan. Työurani aikana olen päässyt kehittämään myös ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä työllisyyspalveluita. Mistä kaikki lähti liikkeelle ja kuinka lapsuuden unelma-ammatista tuli totta?

Nuoruuteni muistikuvat opinto-ohjauksesta ovat ne paksut kirjat, joita selasimme opon tunneilla ja joissa esiteltiin erilaisia ammatteja. Ajattelen jälkeen päin, että kouluajat yläkoulussa ja lukiossa menivät pitkälti ilman aikuisia. Lama oli säästänyt paljon ja en muista yläaste- tai lukioajoilta tilanteita, joissa olisin keskustellut omista ajatuksistani, tavoitteistani tai haaveistani kenenkään koulun aikuisen kanssa. Tämä oma kokemukseni on luultavasti yksi syy myös urakehitykseeni.

Olin nuorena melko vaativa itseäni kohtaan ja toisaalta kuitenkin koin, etteivät suuret suunnitelmat tai korkealentoiset unelmat olleet minua varten. Tästä huolimatta kaikki on mennyt melko hyvin. Päädyin opiskelemaan sosiaalialaa, josta olen tehnyt sekä AMK- että YAMK-tutkinnot. Lisäksi toteutin lapsuuden haaveeni opettajan pätevyydestä ja viimeisimpänä olen opiskellut opinto-ohjaajan tutkinnon, josta valmistuin jouluna 2023.

Juuret ja siivet

Omat juureni ohjauksen ammattilaisena ovat siis vahvasti sosiaalialan kentällä. Nuorena sosionomina tarkoituksena oli ”auttaa ihmisiä” ja pelastaa lähes koko maailma. Työvuosien ja kokemuksen jälkeen ymmärtää, että jokainen ihminen tekee omat valintansa, mutta kohtaamisella ja ohjaustilanteissa tarjotuilla mahdollisuuksilla, on valtava vaikutus siihen, mitä yksilö lopulta päättää tehdä. On korvaamatonta, että joku uskoo sinuun ja haluaa kuulla, mitä juuri sinä ajattelet.

Pöydällä kirjoja ja lukulasit, kupissa kyniä

Olen toiminut ammatillisen oppilaitoksen kuraattorina, työllisyyspoliittisissa hankkeissa, työpajalla ja järjestökentällä. Näitä työtehtäviä yhdistää asiakkaiden motivointityö, kohtaaminen, verkostotyö ja tavoitteellinen asiakastyö. Tämä on ollut aikaa, kun itselleni syntyi ymmärrys siitä, kuinka erilaisista lähtökohdista ihmiset pyrkivätkään raivaamaan tietään kohti itselleen sopivaa elämää. Yksilölliset ratkaisut ja henkilökohtainen kohtaaminen olivat tuolloin avainasemassa ja toimivat edelleen asiakastyöni selkärankana.

Sittemmin työurani mahdollisti minulle paljon kehittämistyötä ja sen johtamista ohjaus- ja neuvontapalvelujen sekä työllisyyspalvelujen parissa. Sain olla vetämässä Ohjaamotoiminnan kehittämistä Etelä-Pohjanmaalle ja tuona aikana solmin kestäviä ja antoisia verkostoja niin omassa maakunnassa kuin valtakunnallisestikin. Mitä on monialainen ohjaaminen, mitä se toimijoilta vaatii tai heidän taustaorganisaatioiltaan?  Miten vastaamme niihin tarpeisiin, joiden kanssa yksilöt tulevat palveluihimme? Seinäjoella toimi kumppanuuspilotti AIMO vuosina 2019–2020 ja toimin palvelumallin johtajana. Tämä allianssipohjainen malli pohjusti osaltaan nykyisiä kuntakokeiluja ja jätti silmilleni ikuiset työllisyyspolitiikan silmälasit ja tästä olen hyvin kiitollinen.

Yrittäjyyttä ja lehtorinhommia

Nykyisin päätyönäni opetan sosiaalialan lehtorina Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa ja tämä mielenkiintoinen ja monipuolinen työ tarjoaa jälleen uuden näkökulman ihmisten ohjaamiseen, kohtaamiseen, oppimiseen ja ammatilliseen kasvuun.

Tässä ajassa on paljon sellaista, joka herättää huolta. Ihmiset ovat kuormittuneita, mielenterveydelliselle tuelle on iso tarve eikä palveluja ole aina helposti saatavilla. Työelämä on pirstaleista, mutta niin välillä tuntuvat olevan opinnotkin. Etä- ja lähiopetus, työn ja opintojen yhteensovittaminen, some ja jatkuva uutisvirta vaativat ja haastavat opiskelijoita ja meitä kaikkia hyvin paljon. Itsensä johtaminen korostuu. Toisaalta, jos vertaan omaan nuoruuteni menneellä vuosisadalla, voin nähdä kuinka vapaita ja rohkeita nuoret ovatkaan tänä päivänä. Työuria ja töitä ajatellaan aivan toisin kuin ennen, pakkoja ei ole ja omannäköisiä ratkaisuja on lupa tehdä.

sinisisiä perhosia sinisessä metsässä

Kaiken tämän kiinnostavan tuloksena minusta on tullut yrittäjä tämän vuoden alussa. Ajatus omasta uravalmennukseen liittyvästä yritystoiminnasta oli itänyt pitkään. Kun syksyllä 2022 aloitin Jamkissa opinto-ohjaajan opinnot, tajusin, että nyt ollaan tiellä kohti omaa yritystä! Yksityistä opinto-ohjausta ja uravalmennusta tarjoava Anilo Oy näki päivänvalon tammikuussa 2024 ja nyt elämä täyttyy mielenkiintoisesta palkkatyöstä sosiaalialan lehtorina ja inspiroivasta yrittäjyydestä.

Yrittäjyyteni fokuksessa ovat he, jotka tarvitsevat rohkaisua työuran valintojen ja solmukohtien keskellä. Haluan tarjota peiliä, joka heijastaa vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Tiedän, että oppilaitoksissa ei pystytä kohtaamaan kaikkia, jotka ohjausta ja rohkaisua tarvitsevat. Työelämässä jo oleva, voi puolestaan olla kaiken ohjauksen ulkopuolella eikä ihmistä, jonka kanssa voisi pohtia esimerkiksi alanvaihtoon liittyviä kysymyksiä, löydä helpolla.

Itsetuntemuksen merkitys

Yksityisen opinto-ohjauksen ja uravalmennuksen kautta olen tähän mennessä kohdannut nuoria, jotka pohtivat tulevaisuuttaan ja miettivät omaa alavalintaansa. Paineita onnistumisesta voi tulla niin kotoa, kavereilta kun omasta ajattelustakin. Näitä pyrimme yhteistyön kautta hälventämään ja löytämään nuoren oman äänen, sen mitä hän itse haluaa. Itsetuntemuksen ja rohkeuden lisääntyminen onkin mielestäni urasuunnitteluun liittyvien ohjauspalvelujen ytimessä. Voimme ajelehtia muiden mukana, luulla, ettei muutos tai unelmien tavoittelu ole kohdallani mahdollista ja silloin elämä lipuu ohi, eikä työelämä välttämättä tunnu koskaan ihan omalta.

Aikuisten asiakkaiden kohdalla on usein tilanne, jolloin tulee keskittyä tunnistamaan omaa osaamistaan ja selkeyttää sitä, minne seuraavaksi suuntaisi. Vasta osaamisen tunnistamisen ja omien tavoitteiden kirkastamisen jälkeen on syytä ryhtyä hiomaan LinkedIn- profiilia kuntoon ja parantamaan työnhakutaitoja, vaikka yleensä ajatellaan, että uravalmentaja aloittaa työnsä juuri näistä.

Vaihtoehtojen pohtiminen yhdessä toisen kanssa helpottaa ja avaa näkemään mahdollisuuksia. Joskus voi olla myös tilanteita, kun vaihtoehtoja ei tunnu olevan lainkaan. Oma ammattitaitoni punnitaan noissa tilanteissa. Haluan tarjota toisenlaisia tulevaisuuksia, toisenlaisia näkökulmia ja auttaa ihmistä kohti parempaa itsetuntemusta. Jokainen ihminen tekee ratkaisunsa itse, sattumasta tai muiden ihmisten kommenteista huolimatta. Ohjauksen kannalta tärkeintä on se, että ratkaisut, joita ohjattava tekee ovat hänen omiaan.

Haluan päättää tekstini Tommy Tabermanin viisaaseen ajatukseen, jota itse pyöritin mielessäni silloin kun yrittäjyyden aloittaminen jännitti:

Epäröinnin kynnyksellä kysy, kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä”. -Tommy Tabermann –