Nimi: Terhi Vuoristo
Paikkakunta: Lempäälä
Työtehtävä ja -paikka: Valmentaja, Aluut Development
Terhi Vuoristo | LinkedIn
”Voit uravalmentajana tukea ja auttaa asiakasta tietyn ajan ja matkanpätkän. Siksi on tärkeää kasvattaa hänen resilienssikykyään, jotta hänelle syntyy kyky mennä eteenpäin itsenäisesti, erilaisista elämäntilanteista riippumatta.”
Oma uratarinani
Kun yläasteella opo ehdotti, että opiskelisin sairaanhoitajaksi, ilmoitin hänelle minkä tahansa muun alan käyvän paitsi juuri sen alan. Sukuni naiset olivat perinteisesti työllistyneet hoitoalalle ja tiesin, että halusin jotain muuta. Päädyin kauppaopistoon opiskelemaan kirjanpitoa, koska ”kaveritkin meni”. Olin tuolloin vielä tosi nuori, 16-vuotias, ja päätökset oman alan löytämisestä piti tehdä todella aikaisessa vaiheessa. Olin valmistumisen jälkeen vielä tosi hukassa siitä, mihin suuntaan olin menossa, joten markkinoinnin jatko-opinnot ammattikorkeassa toivat lisäaikaa tehdä pohdintoja.
Opintojen jälkeen muutin uudelle paikkakunnalle ja päädyin aivan sattumalta ensimmäiseen ohjaustyöhöni. Sille tielle jäin ja työskentelin julkissektorilla yli 20-vuotta. Viimeiset vuodet toimin ohjaushenkilöstön esihenkilönä ja uusien valmentajien kouluttajana.
Urakriisistä uramahdollisuuteen
Kun työpaikallani alkoi organisaation uudelleenjärjestely, olin itse ison muutoksen edessä. Näytti siltä, että oma työnkuva tulisi muuttumaan radikaalisti ja jäin opintovapaalle. Se olikin jännä paikka, kun viimeisimmistä kokopäiväisistä opinnoista oli vierähtänyt jo pitkä aika. Melko pian päätin, että nyt on aika tehdä uramuutos enkä enää palaa samaan työhön. Luulisi, että uravalmentajana oma muutos olisi jotenkin helpompaa, mutta ei se ollut. Se oli erittäin kivuliasta, koska samalla päästin irti kaikesta siitä mitä olin huolella urallisesti itselleni rakentanut. Vaikeinta oli oman keskeneräisyytensä hyväksyminen.
Samaan aikaan kun päätin lähteä opintovapaalle, maailmalle tuli korona. Se keikautti asioita pois radaltaan, koska työn tekemisen tavat menivät monilta osin myös kaikkialla uusiksi. Toisaalta se toi myös uusia mahdollisuuksia. Kävin itseni kanssa useita sisäisiä keskusteluja siitä, kuka oikein olen, millaisista asioista pidän, mihin suuntaan haluan mennä ja mitä kompromisseja olen valmis tekemään päästäkseni sinne, minne haluan. Aluksi ajattelin vaihtavani kokonaan alaa. Tiesin kuitenkin olevani hyvä ohjaustyössä ja pitäväni työstäni todella paljon. Aloin miettiä miten rakentaa näistä lähtökohdista jotain uutta.
Pohdintojen aikana tein paljon töitä uusien verkostojen löytämiseksi ja siitä alkoi oman reittini löytyminen kohti uutta. Sain pari freelance-sopimusta ja heittäydyin yrittäjäksi. Tällä hetkellä työskentelen sekä työtä hakevien että työssäkäyvien aikuisten kanssa, jotka tekevät omaa ura- tai elämänmuutostaan. Lisäksi teen muita työuupumiseen ja työhyvinvointiin liittyviä valmennuksia sekä kehitän uusia palveluita mm. ohjaus- ja valmennushenkilöstön tarpeisiin.
Tieni uravalmentajaksi on ollut pitkä, mutta osaamistani ajatellen tarpeellinen. Minulla on ollut onni työskennellä hyvin erilaisissa työtehtävissä ennen kuin työllistyin tälle alalle. Olen ollut suurtalouskeittiön työntekijä, tiskari, siivooja, kiinteistöhuollon työntekijä, sihteeri ja ties mitä muuta. Kaikki tuo arvokas työkokemus sekä työskentely erilaisten asiakasryhmien kanssa on ollut korvaamatonta.
Neuvottelutaidot onnistumisten mahdollistajana
En ole koskaan ajatellut olevani hyvä ”myyjä”. Olen kuitenkin vuosien aikana huomannut olevani hyvä neuvottelija silloin, kun tarvitaan välikättä. Eräs asiakastapaus on jäänyt tässä mielessä parhaimpana onnistumisena mieleeni. Asiakkaallani oli päihde- sekä rikostaustaa. Hän halusi palavasti päästä elämässä eteenpäin, mutta useat ovet olivat systemaattisesti hänen edestään suljettu. Kun löytyi ala, josta hän oli kiinnostunut, sain neuvoteltua hänelle työkokeilupaikan laitoshuoltajana, josta hän sai äärettömän hyvää palautetta. Yksikössä ei kuitenkaan ollut rahaa hänen palkkaamiseensa tiukan budjetin vuoksi ollut. Sain pitkien keskustelujen (arvo- sekä tuloskeskusteluiden) jälkeen neuvoteltua rahoituksen oppisopimuksen rahoittamiseksi organisaation sisältä, toisesta yksiköstä. Kun vuosien valmennussuhde päättyi parhaimpaan mahdollisimpaan lopputulokseen, en voinut muuta kuin hymyillä.
Uraohjaajan/-valmentajan tärkeimmät taidot
Mielestäni uraohjaajat/valmentajat ovat oman alansa moniottelijoita. Heillä pitää olla käsitys työnantajakentästä, työmarkkinoista, ammattinimikkeistä, koulutusmahdollisuuksista, verkostoista ja monesta muusta asiasta. Heiltä vaaditaan kykyä toimia asiakkaan persoonalle sopivalla tavalla, hyvää kuuntelukykyä, nopeaa reagointikykyä, intuition hyödyntämiskykyä, puheeksi ottamisen taitoa sekä kykyä omaksua oppimaansa ja kehittyä jatkuvasti. Heidän tulee olla asiakastilanteessa läsnä ja olla aito sekä luoda asiakastilanteeseen kiireettömyyden tuntua.
Yksi ehkä tärkeimmistä uraohjaajan/valmentajan tärkeimmistä kyvyistä on kuitenkin kyky huolehtia itsestään. Fyysisistä tekijöistä on perinteisesti työpaikoilla huolehdittu esim. työergonomian osalta. Asiakastilanteet voivat ajoittain olla todella vaativia ja siksi henkisestä jaksamisesta tulee huolehtia erilaisin keinoin. Omaan palautumiseen täytyy siis panostaa päivittäin.
Parhaimmat muistoni työelämästä sekä tärkeimmät työni kulmakivet
Olen kohdannut monia samalla alalla työskenteleviä henkilöitä urani aikana ja parhaimmat muistoni liittyvät siihen, kuinka olen itse saanut aina tukea ja apua tilanteissa, jossa en ole itse osannut viedä asiakastilanteita eteenpäin. Tämä oli erittäin arvokasta, kun olin urani alkupolulla, mutta edelleen minulla on kollegoita, joiden puoleen voin kääntyä tilanteissa, jossa tarvitsen pohdintatukea.
Hassua sanoa, mutta epäonnistumiset ovat aina olleet itselleni parhaimpia oppimisen paikkoja. Olen ymmärtänyt, että viime kädessä asiakas on oman elämänsä asiantuntija ja myös vastuussa siitä. Kaikkia ei voi aina auttaa, vaikka kuinka haluaisi. Aina myöskään kemiat eivät kohtaa ihmisten kesken ja sitäkin tulee sietää.
Tärkeintä työssäni on omien laatu- sekä muiden arvojen mukaisen työskentelyn mahdollisuus. Omat arvoni mahdollistavat parempia tuloksia asiakkaille ja itselleni mieluisan tavan työskennellä. Arvostan myös suuresti työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen mahdollisuutta kouluikäisten lasten vanhempana.
Tulevaisuuden uratavoitteeni
Olen vielä yrittäjyyteni alkupoluilla, joten haluan kehittää liiketoimintaani suuntaan, jossa voin tarjota palveluja laajemmin sekä mahdollisesti työllistää muuta valmennushenkilöstöä. Haluan tulevaisuudessa keskittyä ohjaus- ja valmennushenkilöstön tukemiseen ja kehittymiseen. Lisäksi esihenkilöiden hyvinvointi on lähellä sydäntäni.
Mottoni ”Jokainen tarvitsee jonkun, joka uskoo sinuun”.